Sint Spektakel
Image default
Aanbiedingen

Hoe een transportband af te stellen

Een transportband is een cruciaal onderdeel van elk transportsysteem. Hij helpt om goederen snel en efficiënt van de ene naar de andere bestemming te brengen, wat tijd en geld bespaart. Maar als je ooit hebt geprobeerd een transportband af te stellen, weet je dat het een intimiderende taak kan zijn. In deze blog lopen we met je door de stappen hoe je een transportband kunt afstellen, zodat je transportsysteem maximaal efficiënt werkt. 

Stap 1: Zoek de spanner 

De eerste stap bij het afstellen van een transportband is het vinden van de spanner. Deze bevindt zich meestal aan het einde van de transportband en wordt gebruikt om de spanning op de band zelf te regelen. Afhankelijk van je specifieke transportbandsysteem kan de spanner handmatig of automatisch zijn. Als hij handmatig is, dan moet je hem met een sleutel of ander gereedschap draaien om de spanning naar behoefte te verhogen of te verlagen. 

Stap 2: Test de spanning 

Als je eenmaal de spanner hebt gevonden en afgesteld, is het belangrijk om de spanning van de riem zelf te testen. Leg hiervoor je hand op de riem en trek hem met enige kracht naar beneden. Als het je te veel moeite kost om hem naar beneden te trekken, dan staat er te veel spanning op de riem en moet hij iets losser worden gezet. Je kunt dit doen door de spanner tegen de klok in te draaien. Omgekeerd, als hij te gemakkelijk naar beneden trekt, dan is er niet genoeg spanning en moet je hem aanspannen door met de klok mee te draaien. 

Stap 3: Controleer de uitlijning 

Als je de spanning van je transportband hebt gecontroleerd, is het belangrijk om ook de uitlijning te controleren. Om dit te doen, kijk je gewoon waar je transportband het eindpunt ontmoet; als er een verkeerde uitlijning is (d.w.z. als de ene kant van je transportband hoger is dan de andere), dan moet je de uitlijning aanpassen met behulp van het nodige gereedschap (meestal sleutels). Als alles er goed uitgelijnd uitziet, zijn je aanpassingen klaar!  

 

https://www.acb-transportbanden.nl/