Society / Holidays

Schroefdraad en schroef

Sint-spektakel
Posted by

Achter elk product zit wel een uitvinder en achter sommige spullen is de uitvinding wel eeuwen geleden uitgevonden. Dit is ook het geval bij schroefdraad, schroeven, bouten en andere verbindingen.

Schroefdraad is bijvoorbeeld iets heel anders dan een slotbout. Een slotbout is een bout die wat langer is met een moer erbij. Je kun die dan ergens aan bevestigen en dichtdraaien met de moer. Je kunt dan een verbinding gemaakt met elkaar door middel van slotbouten. Een splitpen is ook weer wat anders. Daar zit geen schroefdraad in en splitst zodat je die ergens in kan steken en dan kan splitsen om die zo te bevestigen tussen twee platen bijvoorbeeld.

Schroefdraad is de spiraalvormige rug die aangebracht wordt op een bout of moer die weer worden gebruikt om twee voorwerpen door middel van een draaiende beweging aan elkaar bevestigd kunnen worden. Je hebt ook schroeven van hout maar dan wordt het geen schroefdraad genoemd. Alleen als het van metaal is. Schroefdraad bestaat al vrij lang en werk in Egypte voor het eerst gebruikt. Archytas was de eerste en dus de uitvinder van de schroefdraad.  Archytas was een filosoof, staatsman, bevelhebber en mathematicus en bedacht veel dingen. Hij was ook van de school van Pythagoras en was bevriend met Plato waardoor hij ook erg beroemd is geworden. Een ander bekende uitvinder is Archimedes. Hij bedracht de Schroef van Archimedes en die draagt nog steeds zijn naam. Deze schroef werd niet gebruikt om dingen aan elkaar te verbinden maar juist dingen te vervoeren. Vloeistoffen, poeder en andere middelen kunnen via een buis met een spiraalvormige schroef wordt vervoert. De schroef draait in een spiraalvormige manier waardoor middelen steeds hoger kunnen komen. Meestal is het opwaarts maar soms ook horizontaal.door de vorm kunnen vloeistoffen en andere middelen er niet doorheen vallen waardoor het heel bekend werd. Het wordt nog steeds veel gebruikt.

https://moerenbout.nl/

Related Post