Sint Spektakel
Image default
Bedrijven

Slaapproblematiek bij kinderen met ADHD en autisme

Bij een heleboel peuters en kleuters komen veel slaapproblemen voor. Zo’n 30% van alle jonge kindjes ervaart veel problemen met slapen. Bij kinderen die autisme of ADHD hebben ligt dit percentage vele malen hoger (zeker zo’n 40 tot 80%).

Deze problematiek, die overigens goed aangepakt dient te worden, kent een heleboel oorzaken als bron van het probleem. Kindjes met autisme of ADHD kunnen over het algemeen moeilijker in slaap komen. Ook zijn ze vroeger wakker en hebben ze vaker en sneller last van nachtmerries bijvoorbeeld. Kinderen met ADHD of autisme hebben een veel hogere hersenactiviteit.

Dit stopt niet wanneer ze in bed liggen. Slaapproblemen kunnen voor heel veel andere problemen zorgen, zoals leerprestaties op school of sociale vaardigheden die niet goed uit de verf komen door ernstige vermoeidheid.

Diepe druk simulatie middels een deken

Een verzwaarde deken (ook wel verzwaringsdeken genoemd) kan wat ontspanning en rust brengen. Een verzwaringsdeken heeft meer gewicht, waardoor het lichaam ontspant en tot rust komt. Een verzwaarde deken zorgt er tevens voor dat kindjes weinig kunnen bewegen en dus rustiger liggen. Dit komt de slaap absoluut ten goede. Een kindje met autisme of ADHD wordt zo eigenlijk gedwongen om rustig te ontspannen en eventuele prikkels worden zo stilgelegd. Dit bevordert de kwaliteit van de slaap. Er is tegenwoordig veel vraag van ouders naar een dergelijke deken.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de verzwaringsdeken. Met name kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar zijn onderzocht. Al deze kinderen (met autisme of ADHD) hadden last van slaapproblemen. Tijdens het onderzoek is de verzwaringsdeken afgewisseld met een gewone deken, om het verschil te kunnen onderzoeken. Er werden wat factoren getoetst, zoals de tijd om in slaap te komen, het aantal keer wakker worden en de totale lengte van de slaap.

De resultaten zijn verbluffend. De kinderen sliepen binnen 30 minuten als ze mochten slapen met een verzwaringsdeken. Tevens was de slaapduur vele malen langer dan met normaal beddengoed. Bovendien werden de kinderen minder vaak en minder snel wakker. De verzwaringsdeken is dan ook een goed middel bij slaapproblemen van kindjes met autisme en ADHD.

https://sensolife.nl/producten/verzwaringsdekens/