Sint Spektakel
Image default
Dienstverlening

Een fraaie haardset maakt een stijlvolle woonruimte helemaal af

Een haardset (ook bekend als een haardstel) in huis geeft een interieur met een open haard net iets meer glans, maar heeft natuurlijk ook praktisch nut. Met een haardset kun je jouw open haard optimaal gebruiken, schoonmaken en in een goede staat houden. Hierbij kun je de onderdelen van een haardset los kopen. Maar het is slimmer om een totale set te kopen, omdat je dan voordeliger uit bent, één stijl haardspullen hebt en een standaard hebt waar de losse onderdelen en gereedschappen netjes bij elkaar in opgeborgen kunnen worden.

 

Over het nut en de functies van een haardset

Haardstellen hebben als doel om een open haard optimaal te kunnen gebruiken, op een veilige en efficiënte manier. Je wilt als eigenaar van de haard het vuur goed kunnen opstoken en reguleren, zodat het niet te klein maar ook niet te groot wordt. En uiteraard wil je een open haard veilig kunnen gebruiken en, na verloop van tijd, ook goed kunnen reinigen.

 

Welke gereedschappen zitten er in een haardstandaard?

Standaard haardstellen bestaan uit diverse onderdelen. Meestal zijn het er vier. Als belangrijkste gereedschapsstuk wordt de haardtang beschouwd. Een tang wordt gebruikt om op een veilige manier extra hout in het vuur te leggen of, als het vuur in de open haard als brandt, houtstukken te verplaatsen om het vuur beter te verdelen. Ten tweede is de vuurpook onmisbaar in een haardset. Een vuurpook of ijzeren por kan in het vuur worden gestoken om het hout op te porren en zo meer vuur te maken. Ten derde is een kolenschop aanwezig, om het afval uit de open haard te scheppen. Meestal is er ten slotte nog een borstel aanwezig, waarmee de haardset schoongemaakt wordt.