Sint Spektakel
Image default
Dienstverlening

Verschillende soorten schakelaars en groepenkasten

Soms moet je de meterkast vervangen. Maar wat is een meterkast eigenlijk? De meterkast is de kast om de groepenkast heen. De groepenkast regelt de elektriciteit. In de meterkast zit alleen meer dan de groepenkast. Zo zit er bijvoorbeeld ook een watermeter is.

Nu moet de meterkast vervangen worden. Het is dan handig dat je alvast wat informatie hebt over de soorten groepenkasten en soorten schakelaars, zodat je uiteindelijk een weloverwogen keus kunt maken. Want wat wil je precies vervangen en is het handig om uit te breiden?

Wat voor schakelaars zijn er?

Als eerste is er uiteraard de hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar kan alle elektrische installaties aan- en uitschakelen. Het is dan ook verplicht in elke groepenkast.
Daarnaast is er ook nog de aardlekschakelaar. Deze meet of de in- en uitgaande stroom gelijk blijft. Als dit niet het geval is, onderbreekt de schakelaar de stroomtoevoer. Dit is dus een extra veiligheidsmaatregel. Op elke aardlekschakelaar kunnen maximaal vier groepen. Als je meer groepen wil, moet je een extra aardlekschakelaar toevoegen.
Zowel de hoofd- als de aardlekschakelaar zit in de groepenkast. Bedenk dus goed hoeveel apparaten je gaat gebruiken en hoeveel groepen je dan nodig hebt, zodat je het aantal aardlekschakelaars kunt bepalen. 

Welke soorten groepenkasten zijn er?

De schakelaars zitten dus in de groepenkast. Er zijn twee groepenkasten die veel gebruikt worden. Het is afhankelijk van je elektriciteitsgebruik welke je nodig hebt.
De eerste is de 1 fase groepenkast. Deze vindt je meestal in woonhuizen. De 1 fase groepenkast bestaat uit een 2-polige aardlekschakelaar en een 2-polige hoofdschakelaar. Op de fase aansluiting staat 220/230V. Daaraan kun je de 1 fase groepenkast herkennen.
Ook is er de 3 fase groepenkast. Deze is meestal te vinden bij bedrijven. Deze groepenkast heeft ook een 2-polige aardlekschakelaar, maar heeft daarnaast een 4-polige hoofdschakelaar. Bij deze staat 3×220/230V of 380/400V