Sint Spektakel
Image default
Society / Holidays

Verschillende schoorsteenveeg-methodes

Iedereen met een open haard heeft er wel eens één over de vloer, een schoorsteenveger. Essentieel voor iedereen met een schoorsteen is om deze ten minste één keer per jaar schoon te laten vegen. Verplicht door veel verzekeringen, is dit nodig om brandgevaar van eventueel aangekoekt roet tegen te gaan, maar ook om vogelnestjes te verwijderen om zo de luchtstroming door het hele huis te verbeteren. Maar voor dit vegen worden meerdere methodes gebruikt, die op verschillende manieren werken en op verschillende situaties toepasbaar zijn.

Een belangrijk onderscheid is of er van boven naar beneden of van beneden naar boven wordt geveegd. Wanneer het vegen van boven naar beneden gaat wordt de borstel vastgemaakt aan een soort kogel welke naar beneden wordt gelaten. Door dit gewicht kan het schoorsteen vegen met controle en met beleid worden gedaan. Hij kan op en neer worden gelaten om zo tegen de binnenkant van de schoorsteen te vegen tot deze schoon is. Wanneer het vegen van onder naar boven verloopt wordt de borstel aan een stok vastgemaakt. Hierbij kan de stok van onderen de schoorsteen in worden geschoven en kan de stok ook worden verlengd als de stok verder de schoorsteen in moet.

Een andere methode gebruikt een speciaal schoorsteenveegblok. Deze blokken leg je in de haard en steek je aan, waarna de rook de aangekoekte roet in de schoorsteen zou moeten verwijderen. Over de effectiviteit van deze blokken is discussie. Of de schoorsteen er helemaal schoon van wordt is niet duidelijk bewezen en het telt voor verzekeringen dan ook niet als een goede veegbeurt.

Het beste is dus toch gewoon het inhuren van een vakman. Dit geeft de meeste zekerheid, niet alleen als het aankomt op de veiligheid van u en uw gezin, maar ook wat het betreft de eisen die uw verzekering stelt rondom brandveiligheid.

https://www.pieterlorje.nl/