Sint Spektakel
Image default
Society / Holidays

Geschiedenis tanden bleken

Een van de belangrijkste dingen die we zullen noemen als we denken aan aantrekkelijkheid, is het hebben van een mooie glimlach. Zo’n mooie glimlach krijg je door mooie tanden te hebben en je tanden dus goed te verzorgen. Dit is al eeuwenlang zo. Nu bereiken we een goed gebit door twee keer per dag de tanden te poetsen, goed te flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan. Tanden bleken is ook een optie, maar niet veel mensen doen dat. Maar hoe behielden we vroeger dan een mooi gebit?

 

het hebben van een mooi gebit werd vroeger anders gezien dan nu. Nu moeten alle tanden er zijn, alle tanden recht staan en een witte kleur hebben. De gele tanden zijn niet welkom. De standaard lag vroeger heel anders. Iemand die al zijn tanden had, was het ideaalbeeld. Echter was dit voor velen onhaalbaar, omdat door tandziektes veel tanden uitvielen. Ook werden tanden getrokken bij kwaaltjes, ook als deze kwaaltjes niks te maken hadden met het gebit. Van alle tanden die perfect op een rijtje staan, met een witte kleur, was dus geen sprake. 

 

Wat deden ze dan wel voor een mooi gebit. Nou, de Egyptenaren probeerden het wel. Zij gebruikten puimsteen en wijnazijn om hun tandplak te verwijderen en hun tanden mooi bij te kleuren. De romeinen gooiden het over een andere boeg; zij maakten hun tanden schoon met een mix van geitenmelk en urine. 

 

In de eeuwen daarna werd er veel geprobeerd, van het bijvijlen van tanden tot het verven. Maar de echt serieuze tandbleektechnieken kwamen pas aan het einde van de wetenschappelijke revolutie. Toen ging men aan de slag met het ontwerpen van beugels en technieken om de tanden perfecter te krijgen. Belangrijk hiervoor was vooral om de tandplak weg te krijgen. Echter duurde het nog tot eind jaren zestig dat echt alle mogelijkheden ontdekt werden. 

https://witgebitnederland.nl/