Sint Spektakel
Image default
Society / Holidays

Hoe een vismolen op te spoelen

Nieuwe vislijn gekocht, opgespoeld en klaar! Sta je vervolgens aan de waterkant, om er achter te komen dat de vislijn niet lekker opgespoeld is. De krullen schieten van de vismolen af en de lossen lijn draait snel in elkaar met meerdere klitten als gevolg. Héél vervelend en zonde van de tijd en moeite. Gelukkig zijn er enkele regels die je kunnen helpen om in deze situatie te voorkomen.

Reel vs vismolen

De kans dat op een verkeerd opgespoelde vislijn is bij een reel is nihil. De reden hiervoor is dat een vislijn van een lijnspoel in een directe en rechte lijn overgaat naar de molen / reelspoel. Bij een vismolen is dit niet het geval. De vislijn zal eerst van de spoel, door één of meerdere ogen van de hengel moeten, waarna deze langs de beugel op de spoel wordt gedraaid. Deze beugel draait rond de molenspoel om de vislijn op te spoelen. Juist door deze manier van opspoelen, kan de vislijn in de lengte as gaan roteren. Als dit maar vaak genoeg gebeurd, dan blijf je een lijn houden die steeds weer terug wil draaien, door de spanning die dit meeneemt. Dit wetende kan je hiervan gebruik maken om dit te minimaliseren. Een belangrijke tip is om de lijnspoel altijd met de voorzijde naar boven te leggen. De plaatsing van de stickers op de lijnspoel is namelijk niet zomaar gekozen.

Daarnaast kan het helpen om de lijnspoel minimaal een dag in lauwwarm water de laten weken. Dit maakt een lijn een stuk zachter en beter op te spoelen. Hierdoor ontstaat er minder druk op de lijn als deze om zijn lengteas roteert. Als laatste tip is het verstandig om na een slinger of 10 tot 20 aan de vismolen steeds even te stoppen en de vislijn slap te laten vallen. Blijft de lijn slap hangen, dan gaat het goed. Heeft de vislijn de neiging om op te krullen, dan is het zaak om de lijnspoel om te draaien. Mogelijk zal je dit enkele keren moeten herhalen om de opgelopen rotaties steeds weer op te lossen.

 

https://www.sportvisgigant.nl/