Sint Spektakel
Image default
Society / Holidays

Kartonnen dozen zijn niet meer weg te denken

Tegenwoordig is een wereld zonder dozen met of zonder bubbeltjesfolie voor de verzending van goederen maar moeilijk voor te stellen. Zelfs de postdienst houdt een enorme hoeveelheid kartonnen dozen op voorraad als verzenddozen om alles soepel te laten verlopen. De kartonnen doos mag dan vandaag de dag voor ons een vanzelfsprekendheid zijn, aan het einde van de 19e eeuw was hij zijn tijd ver vooruit. De uitvinding was oorspronkelijk het gevolg van een productiefout en is te wijten aan de Amerikaanse uitvinder en ondernemer Robert Gair.

Dozen van hout als transportverpakking

De voorloper van de huidige kartonnen dozen als beschermende transportverpakking was tot in de 19e eeuw een houten doos. Het materiaal dat hiervoor werd gebruikt waren niet geschaafde platen die aan elkaar genageld waren met metalen pennen om verpakkingen in verschillende maten te vormen. In die tijd was het onmogelijk om überhaupt aan verhuisdozen of anderszins te denken. Vanaf het begin van de 19e eeuw werden steeds lichtere spaanplaatdozen gebruikt als transportverpakking. Zij waren de directe voorlopers van de kartonnen doos als transportverpakking. Sinds de 17e eeuw zijn er echter moeizaam handgemaakte kartonnen dozen voor consumptie en dagelijks gebruik.

Gelukkig zijn er nu lichtgewicht dozen

Vanuit het oogpunt van productverpakking zijn dozen universele allrounders: ze beschermen de verpakte goederen, ze zijn gemakkelijk te stapelen en te vervoeren, ze kunnen aan alle kanten worden geëtiketteerd en hun oppervlak is een perfect reclamemedium. Juist de combinatie van deze eigenschappen maakt dozen zo fascinerend: “Goed verpakt, half verkocht.”

Verpakkingsmateriaal nummer 1 voor de online handel

Consumenten die online winkelen besteden veel aandacht aan productkwaliteit, versheid, beschikbaarheid, keuze en betrouwbare service – de kartonnen doos moet dit alles waarborgen. Ze zijn het belangrijkste verpakkingsmateriaal voor de online handel omdat ze gemakkelijk in de webwinkel te tonen zijn, omdat ze het best voldoen aan de logistieke eisen en omdat ze door het karton het meest duurzame verpakkingsmateriaal zijn.

Indien u speciale wensen heeft, of ook uit de voeten kan met standaard afmetingen, ga dan zeker naar de website van de Dozenhal en bestel direct uit de grote voorraad.