Sint Spektakel
Image default
Society / Holidays

Verschillende soorten leer

Er zijn verschillende soorten leer, voor schoenen zijn er grofweg vier soorten. Deze soorten zijn: glad leer, lakleer, nubuck leer of suède leer. De verschillende kenmerken en kwaliteiten van de verschillende soorten leer zullen in dit artikel beschreven worden.

Het favoriete materiaal van vele herenschoenen en damesschoenen is gladleer. Mede doordat het product relatief eenvoudig bewerkt kan worden is dit een favoriet voor velen. Gladleer wordt gemaakt van de buitenkant van een dierenhuid. Deze wordt in een proces van verschillende stappen bewerkt tot het materiaal waarvan de schoenen gemaakt worden. Door dit proces wordt het een flexibel materiaal om mee te werken. Deze soort leer verven kan in verschillende kleuren gedaan worden.

Lakleer heeft veel overeenkomsten met gladleer. Echter valt deze soort veel meer op. Ook het materiaal heeft overeenkomsten met gladleer. Lakleer is een materiaal dat ademt, zodat je voeten fris en gezond blijven.

Nubuck leer wordt vaak gebruikt voor herensneakers of damessneakers. Ook is het een geliefd materiaal voor het maken van bijvoorbeeld laarzen of enkellaarsjes. Doordat nubuck leer een ruw uiterlijk heeft, zorgt het voor een stoere en sportieve uitstraling van je schoenen. Beschadigingen en oneffenheden zullen ook minder opvallen door het ruwe uiterlijk.

Tot slot is er suède leer, waarvan veel mensen vinden dat deze soort de meeste luxe uitstraalt van alle vier de soorten. Suède leer wordt (in tegenstelling tot nubuck leer, gladleer en lakleer) niet van de bovenkant van de dierenhuid, maar van de onderkant van de huid gemaakt. Dit is ook de rede waarom het materiaal een ruwer oppervlak heeft dan de andere leersoorten. Het geeft niet alleen een luxe uitstraling, maar biedt ook extra warmte aan de schoenen. Suède is een kwetsbaar materiaal. De haartjes van het materiaal zijn erg kwetsbaar en kunnen snel beschadigen bij slecht onderhoud. Daarom kun je je suède schoenen verven om ze toch te kunnen onderhouden.

https://www.deleerverfwinkel.nl/