Sint Spektakel
Image default
Society / Holidays

Wat is een waterpomp?

Wat is een waterpomp

De naam verklapt het al. Een waterpomp is een pomp die water rondt pompt en koelvloeistof. De waterpomp is nodig om de motor van je auto te koelen zodat deze niet oververhit raakt. De auto voert weliswaar warmte af via uitlaatgassen maar dit is niet genoeg om de motor af te koelen. De koelvloeistof voorkomt dat de auto oververhit raakt en goed kan blijven functioneren. Dit klinkt als een ingewikkeld proces maar via deze blog weet jij straks meer over de waterpomp.

Hoe werkt een waterpomp?

De waterpompen werken als volgt: Via de waterpomp wordt er koelvloeistof het motorblok in opgewarmd en daarna naar de neus van de auto gepompt. Via de neus van de auto komt het terecht in de radiateur waar de koelvloeistof zijn werking gaat doen. Je kunt het proces vergelijken met een schoepenwiel in de pomp. Het watermolentje blijft continu draaien met koelvloeistof, zodat de motor niet oververhit raakt. De waterpomp is dus een heel erg belangrijk element in de auto. Elke auto heeft een waterpomp nodig om goed te kunnen functioneren.

Een probleem met een waterpomp is dat de waterpomp kan verslijten en zo kan gaan lekken. Als de waterpomp gaat lekken en je dit niet in de gaten hebt kan je dit veel schade opleveren, omdat de motor dan oververhit kan raken en uiteindelijk kapot gaan. Als de motor kapot is, ben je verder van huis, omdat de auto dan niet meer werkt en je heel erg veel geld moet betalen om de motor te laten repareren. Let dus goed op je dashboard in de auto of de koelvloeistof bijgevuld moet worden of niet. Vul je het bij en krijg je nog steeds een sein dat er geen koelstof bij gevuld is, kun je maar beter contact opnemen met je autodealer, zodat zij er naar kunnen kijken.

https://www.waterpompshop.nl/